Nieuws van de Stichting Nicolaaskerk

Heropening Nicolaaskerk na restauratie en schoonmaak

De afgelopen maanden is de Nicolaaskerk van buiten en van binnen gerestaureerd. Het grootste deel van de werkzaamheden is nu afgerond en de kerk is weer helemaal schoongemaakt. Daarom heropenen we de kerk feestelijk op 12 april. Komt u ook?

Wat is er allemaal gebeurd aan de buitenkant van de kerk?

  • Kerkramen uitgenomen, in de werkplaats gerestaureerd en weer teruggeplaatst en geschilderd
  • Gootbeugels gestraald en opnieuw in de verf gezet
  • Muurankers in de voorgevel van de kerk zijn opnieuw geplaatst
  • Herstelwerkzaamheden aan de goten;
  • Lekkage in het dak gerepareerd;
  • Vervangen gebroken ruitjes;
  • Heel veel schilderwerk (en dat is nog niet helemaal klaar);

Nadat vorig zomer & najaar de meeste buitenwerkzaamheden waren afgerond verplaatste de activiteiten zich naar binnen. Daarvoor moesten we eerst de kwetsbare zaken uit te kerk inpakken en/of verwijderen. Het orgel is helemaal ingepakt, net als de vleugel. De kroonluchters zijn uit elkaar gehaald en veilig opgeborgen en de preekstoel was maanden in doeken gehuld.

Wat is er in de kerk allemaal gebeurd?

  • De zolder van de kerk is grondig gereinigd door een gespecialiseerd bedrijf;
  • De vloer van de zolder (de gewelven) zijn geïsoleerd met vlas om de stookkosten te reduceren;
  • Het afbladderende stucwerk is afgestoken en vervangen door steenkalk, dat beter ademt en daardoor hopelijk minder snel weer losgaat.
  • Alle ramen zijn van de binnenkant geschilderd.
  • Alle gordijnen zijn verwijderd (inclusief alle rails)

Tijdens de restauratie heeft het behoorlijk gestoven in de kerk (vooral door het afsteken van het losse stucwerk). Daarom zijn we op zaterdag 29 maart met een grote ploeg bezig geweest om de kerk weer toonbaar te maken. Iedereen heel erg bedankt!

Op zaterdag 12 april openen we de Nicolaaskerk feestelijk. Het Vlielander Zeemanskoor komt de feestvreugde versterken en achteraf is een hapje en een drankje voor iedereen.

Zijn we nu klaar? Nee, er zijn nog wat afrondende werkzaamheden gepland voor de komende periode...
... en niet onbelangrijk. De actie Adopteer een kerkraam loopt nog, want we willen de stookkosten nog verder reduceren door achterzetramen te plaatsen. Er zijn al een aantal ramen geadopteerd, maar we hebben nog een paar ramen die zoeken naar een sponsor. Adopteert u ook een raam...?


De restauratie van de Nicolaaskerk is mogelijk gemaakt door opbrengsten van de activiteiten die in de Nicolaaskerk zijn georganiseerd in de afgelopen jaren, maar ook door subsidie van het Rijk, de gemeente Vlieland en andere partijen. De duurzaamheidsprojecten zijn gesponsord door Klimaatfonds Terschelling Vlieland, Rabobank, Bouwcultuurfonds Fryslan en een DUMAVA subsidie.







Rabobank helpt samen met de Energie Coöperatie Vlieland om de Nicolaaskerk te verduurzamen

Aan de ene kant is de Nicolaaskerk op Vlieland zeer duurzaam. Het gebouw staat er immers al in 1647. Maar het kerkgebouw is niet echt ingericht om te verwarmen en dat is in de winter toch wel iets comfortabeler. Daarom zouden we het nu niet duurzaam meer noemen.

Daar gaan we wat aan doen, want de gasrekening is te hoog.

De Energie Coöperatie Vlieland (ECV) heeft onze verwarmingen goed afgesteld (waterzijdig ingeregeld) en dat scheelt gas bij hetzelfde comfort. Daarnaast heeft de ECV ten behoeven van de Nicolaaskerk een subsidie bij de Rabobank aangevraagd, die in het kader van haar 125 jarig bestaan 125.000 euro beschikbaar stelde voor lokale duurzaamheidsoplossingen: er is 5000 euro toegekend!

De offertes zijn aangevraagd en we gaan volgend jaar door met de verduurzaming van de kerk, mede dank zij de Rabobank (maar er is nog meer geld nodig).



Afscheid Otto Roelofsen - 40 jaar Concerten bij Kaarslicht in de Nicolaaskerk op Vlieland

Woensdag 14 augustus 2024 neemt Otto Roelofsen afscheid na 40 jaar Concerten bij Kaarslicht in de Nicolaaskerk op Vlieland.

Het afscheid is na het concert van het Chimara Trio die al vaker optraden in de de reeks concerten. Concerten bij Kaarslicht, echte kaarsen branden in de kroonluchters in de kerk. Ze versterken de sfeer van het kamermuziek concert dat daar plaatsvindt.

De concerten dragen bij aan het culturele leven op Vlieland, voor eilander en gast, maar ook aan het restauratiefonds van de Nicolaaskerk, want het onderhoud van zo`n oud gebouw, een rijksmonument, kost handen vol geld.

Na de reeks 40 jaar georganiseerd te hebben stopt Otto, maar wordt het stokje overgenomen door een klein team, de concertcommissie, die de concerten in de komende jaren gaat doorzetten.

Bedankt Otto!


Restauratie Nicolaaskerk

juli 2024 | Stichting Nicolaaskerk

Komende zomer gaat bouwbedrijf Jurriëns Noord uit Sneek het buitenwerk van de Nicolaaskerk onder handen nemen. In week 29 (15-18 juli) beginnen ze met het verwijderen van een drietal ramen en de zijdeur, die meegaan naar de werkplaats om daar te worden opgeknapt. Na de bouwvak gaan ze verder met onderhoud aan o.a. gevels, dakgoten en muurankers. Schildersbedrijf Paul Branney gaat in diezelfde periode beginnen met oude verflagen verwijderen en alles weer goed in de verf zetten.

Stichting Nicolaaskerk is blij dat er een geschikte aannemer gevonden is en dat het broodnodige onderhoud eindelijk kan plaatsvinden. Restauratie van een monument als de Nicolaaskerk vraagt om deskundige vakmensen. Worden er verkeerde materialen gebruikt, dan kan er zomaar vochtophoping of aantasting van hout, metaal of steen optreden.

Door subsidies, gulle giften en inkomsten uit het gebruik van de kerk (voor huwelijken, lezingen, concerten en vergaderingen), is het ook financieel mogelijk om een dergelijke klus te laten doen. De stichting is vooral het Vlielander Zeemanskoor - de allereerste ambassadeur van de Nicolaaskerk! - enorm dankbaar voor de mooie opbrengst telkens na afloop van hun concerten. Ook dankt de stichting de bedrijven Herbergh van Flielant, Linnenservice Vlieland, Visit Vlieland linnenverhuur, Poiesz, Spar Vlieland en Bakkerij Westers voor hun bijdragen aan de activiteiten in de kerk. En zonder de inzet van vele vrijwilligers zouden die activiteiten helemaal niet plaats kunnen vinden!

Tijdens de werkzaamheden aan de buitenkant gaan die activiteiten gewoon door. Misschien is het daardoor tijdens openingstijden minder stil dan je in de kerk gewend bent of moet je onder een steiger door naar binnen. Voor een actueel overzicht van concerten en andere activiteiten in de kerk, kijk op de aanplakborden of op www.nicolaaskerk-vlieland.nl/agenda. Met de aannemer is afgesproken dat begrafenissen en kerkdiensten hoe dan ook doorgaan, ook als er begin 2025 in de kerk onderhoud wordt gedaan. Alle andere activiteiten liggen in die periode stil.

Onderhoud gaat altijd gepaard met geluid en hinder. Dat beseffen we ons goed. De aannemer zal proberen dat zoveel mogelijk te beperken. Ervaar je toch enorme hinder van de werkzaamheden? Neem contact op met Hugo Landman van Jurriëns Noord (06 5835375). Heb je vragen over de werkzaamheden? Neem contact op met Stichting Nicolaaskerk, info@nicolaaskerk-vlieland.nl.

Stichting Nicolaaskerk bedankt je voor je begrip. Donaties voor het onderhoud en de verduurzaming van de kerk blijven altijd welkom! Scan bijgevoegde QR-code en verras de stichting met je bijdrage! Wil je jezelf inzetten als vrijwilliger? We zijn o.a. nog op zoek naar vrijwilligers voor de openstelling van de kerk en voor de bediening van het geluid tijdens lezingen en andere voordrachten.


Subsidie Klimaatfonds Terschelling Vlieland

Maart 2024 | Klimaatfonds Terschelling Vlieland

Activiteiten in de kerk leveren geld op waarmee we het onderhoud van de kerk kunnen betalen. Activiteiten kosten ook geld. En dan hebben we het vooral over de energierekening. Om die kosten naar beneden te krijgen, willen we de kerk isoleren. Dakisolatie en voorzetramen zijn de maatregelen die we kunnen en willen toepassen.

Het Klimaatfonds van Rederij Doeksen heeft ons 40.000 euro subsidie gegeven om die isolatiemaatregelen uit te laten voeren. Daar zijn we heel erg blij mee!


Verduurzamen Nicolaaskerk Vlieland ondersteund door de Rabobank

December 2023 | bron: Energie Coöperatie Vlieland

Afgelopen najaar had de Rabobank een speciale actie omdat zij 125 jaar bestaat. De Rabobank stelt éénmalig per regio een bijdrage van € 125.000,- beschikbaar om te investeren in lokale duurzaamheidsoplossingen en -projecten. Een unieke mogelijkheid om samenwerking tussen lokale partijen te stimuleren.

De stichting Nicolaaskerk Vlieland heeft uitgebreide plannen om de kerk duurzamer te maken waardoor het energieverbruik naar beneden kan. De plannen bevatten onder andere het isoleren van het gewelf en het plaatsen van voorzetramen. Voor deze werkzaamheden is veel geld nodig. Ter ondersteuning van de uitvoering van deze plannen heeft de Energie Coöperatie Vlieland subsidie aangevraagd bij de Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland, waar afgelopen najaar rekeninghouders de mogelijkheid werd geboden om aanvragen te doen. De Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland heeft de aanvraag gehonoreerd en aan de ECV 5.000 euro toegekend om in te zetten voor de verduurzamingsplannen van de Nicolaaskerk. Daarvoor zijn wij de Rabobank zeer erkentelijk.